Eksempler på scanning
De fleste negativ-scannere, som udbydes, er beregnet til 135 film. Scannere, som kan tage 120 film, er noget dyrere, og scannere, som kan tage endnu større negativer, er meget dyrere. Men mindre kan også gøre det.
DU TA'R HVAD DU HAR OG BRU'R HVAD DER DUR!
Vi vil her vise, hvordan du kan bruge en ganske almindelig flatbed-scanner til at scanne større negativer.
Indstil din scanner på farve ved 600 dpi. Læg negativet ned på glaspladen. Det skal ligge med emulsionssiden (den matte side) nedad. Luk låget og skan. Du vil få et billede som 1A.
<1A> <1B>
Dette billede lægger du ind i et billedbehandlingsprogram. Her omvender du billedet og har nu 1B.
Billedet bliver fladt og uden detaljer. Du kan forbedre billedet en smule i dit billedbehandlingsprogram. Metoden er hurtig og brugbar, når du skal se, hvilke billeder du har og hvilke, det kan betale sig at gøre mere ved.
(De fleste bedre billedbehandlingsprogrammer kan omvende et negativ. Nogle få eksempler:
Photoshop Image → Adjustments → Invert
GIMP Farver → Invertér
PhotoFiltre Justér → Negativ
Paint.Net Adjustments → Invert colors
Adobe tilbyder fri brug af photoshop i en udgave, som bliver liggende på nettet.
GIMP, PhotoFiltre, Paint.Net og andre kan downloades og installeres frit.)
Du får en bedre kvalitet ved at gennemlyse billedet. Åben låget på scanneren og lad negativet ligge. Hvis det krummer opad, afmonterer du glasset på en af dine skifterammer og lægger det oven på negativet. Du placerer en justerbar lampe, f.eks. en arkitektlampe eller gulvlampe i passende afstand over centeret på negativet (prøv dig frem). For at glatte lyset ud kan du lægge et passende lag madpakke-mellemlægspapir over skifterammeglasset. Du skanner og omvender billedet som ved 1B og har nu billede 2A.
<2A> <2B>
På billedet ses et ternet mønster. Dette mønster er dannet ved at lampens 50 Hz blinken interfererer med scannerens billedsensor. Der dannes da et moiré mønster. Dette mønster kan fjernes i billedbehandlingsprogrammet. Det er dog lettere at fjerne det under selve indskanningen.
I alle scannerprogrammer findes et menupunkt, som hedder derastering, descreen eller anti-moiré. Afkryds dette punkt. Når du nu skanner og omvender billedet, får du billede 2B.
Billedet er ikke så skarpt som 2A. Det kan forbedres en del i billedbehandlings-programmet. De vigtigste værktøjer her er kurver, lys, kontrast og skarphedsfiltre. Når du er tilfreds med billedet, afmætter du det til gråtoner, hvis udgangspunktet var et sort/hvidt negativ. Hvis billedet ikke skal bruges til en plakat, så vil denne metode med derastering give en tilfredsstillende kvalitet.
Hvis du ønsker en bedre kvalitet, så må du bruge en lyskilde baseret på jævnstrøm. Sådanne lamper finder man i transportabelt fotobelysnings-, camping- og bådudstyr. Billede 3 viser et billede, der er lavet som billede 2, men med en jævnstrømslyskilde.
<3>
Dette er en meget kort gennemgang. Hvis der er uklare punkter, så kontakt os i Video 2000, vi hjælper dig gerne.
god fornøjelse!
tilbage til Billeder i skuffen
gå til Toppen